|
Forum www.bitewniaki.pl
FORUM PRZENOSIMY. ZAPRASZAMY NA www.ryk.pun.pl !!!
|
|
Masz ze mną grać!!! |
| Autor |
Wiadomość |
XenoX [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-20, 10:42
|
|
|
| ale planszowka to nie to samo co bitewniak :P |
|
|
|
 |
kryhu
Major Alfa Warrior

Ulubiony system:: WFB
Wiek: 13 Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 229 Skąd: Lustria, Krzeszowice
|
Wysłany: 2009-12-13, 15:55
|
|
|
Mnie wkręcił kumpel którego to JA muszę namawiać do gry (obecnie), a ten się jeszcze ma za lepszego! Ludzie są różni... A raz oglądałem księgę zasad i muj przyjaciel sie pyta: "Co to?". Wprowadziłem go i niedługo póżniej zaczął zbierać Wood Elfy |
|
 |
Radek
Szeregowy Kill-Kill

|
Wysłany: 2009-12-18, 17:55
|
|
|
| Ja chce grać tylko czasu nie ma kiedy. Kryhu to ja jestem twoim wfb-kowym ojcem. xD |
|
|
|
 |
Arathorn
Jestem taki super, że gwiazdy bledną! Punk's Not Dead

Ulubiony system:: W40
Wiek: 15 Dołączył: 09 Gru 2008 Posty: 816 Skąd: Zadupie niemałe
|
Wysłany: 2009-12-18, 20:52
|
|
|
| Lepiej by brzmiało "Krychu, I'm your WFB-father" |
_________________ Po wyciągnięciu zawleczki Pan Granat przestaje być naszym przyjacielem. - Ulotka zachęcająca do służby w U.S. Army |
|
|
|
 |
Ciepok
Starszy Szeregowy Szukający prawdy...

Ulubiony system:: LOTR
|
Wysłany: 2010-01-14, 16:11
|
|
|
Ehh...utrapienie z tymi graczami trzeba przyznać :>
Mieszkam w stosunkowo małym mieście i praktycznie nikt tu nie gra w bitewniaki a jak grał to skończył ;/
Kiedyś miałem nawet 5 "wyznawców" ale szybko im się to znudziło...potem znalazłem innych 6 z czego do dziś gra tylko 3 ze mną... na prawdę ciężko gdzieś znaleźć fajnych ludzi z którymi można pograć :) |
|
|
|
 |
Czak_Norris
Sierżant Frustrat

|
Wysłany: 2010-02-16, 12:08
|
|
|
| Spróbujcie się jakoś zorganizować - najlepiej uderzać do emdeków. Może uda wam się wynegocjować salę. Wtedy łatwiej będzie ci się reklamować. |
_________________ Znam Teakwondo, Wu-Shu , Ninjutsu, Karate, Wing-chou i wiele innych trudnych słów, więc uważaj!... |
|
|
|
 |
radzio
|
Wysłany: 2010-03-16, 16:26
|
|
|
| Taaa, ja niby mieszkam w dość dużym mieście (Kalisz) ale bitewniakowo to taka bieda, że masakra. Nawet sklepu z grami nie ma. Jednego znam co gra (kumpel znany z wyjazdu, po czasie się okazało, że gracz bitewniaków), ale jest, delikatnie mówiąc, dziwny i ekscentryczny (w większości negatywnie) i to jest bardzo delikatne określenie. Tak btw, to jak ktoś jest z Kalisza, to pisać na PW, czy gg. Każdy mile widziany. Nawet początkujący (nawet nie trzeba mieć armii,wystarczy zainteresowanie grami bitewnymi). |
|
 |
Czak_Norris
Sierżant Frustrat

|
Wysłany: 2010-03-30, 16:18
|
|
|
| radzio napisał/a: | | Taaa, ja niby mieszkam w dość dużym mieście (Kalisz) ale bitewniakowo to taka bieda, że masakra. Nawet sklepu z grami nie ma. Jednego znam co gra (kumpel znany z wyjazdu, po czasie się okazało, że gracz bitewniaków), ale jest, delikatnie mówiąc, dziwny i ekscentryczny (w większości negatywnie) i to jest bardzo delikatne określenie. Tak btw, to jak ktoś jest z Kalisza, to pisać na PW, czy gg. Każdy mile widziany. Nawet początkujący (nawet nie trzeba mieć armii,wystarczy zainteresowanie grami bitewnymi). |
Ja mieszkam w Świdnicy. Też nie mamy tam sklepu. Do najbliższego jest godzina jazdy ( we wrocku ). Choć do naszego klubu chodzi jakieś 13 osób , graczy w mieście jest znacznie więcej - niektórzy nawet nie wiedzieli że klub istnieje i działa do þóki ich nie spotkałem. Z twoim Kaliszem jest pewnie tak samo: gracze są, muszą się tylko połączyć. |
_________________ Znam Teakwondo, Wu-Shu , Ninjutsu, Karate, Wing-chou i wiele innych trudnych słów, więc uważaj!... |
|
|
|
 |
Oldbonedjoe
Starszy Szeregowy Forgotten Warrior

|
Wysłany: 2010-03-30, 18:06
|
|
|
Jestem z Ostrowa Wlkp. także znam wasze bóle, bolączki i zgrzytanie zębów...
Wszelako chętnych do LOTR'a zapraszam ;) |
_________________ All the time when i put my wood in back enterance all of this shit is around me ;) |
|
|
|
 |
radzio
|
Wysłany: 2010-05-02, 22:04
|
|
|
| Tylko LOTR ? ;( |
|
 |
Oldbonedjoe
Starszy Szeregowy Forgotten Warrior

|
Wysłany: 2010-05-03, 13:14
|
|
|
| Może kiedyś 40k zacznę ale na razie only lotr ( : |
_________________ All the time when i put my wood in back enterance all of this shit is around me ;) |
|
|
|
 |
Narrenturm
|
Wysłany: 2010-05-09, 20:43
|
|
|
Ja za to pochodzę z Bydgoszczy. Toteż nie mam problemu ze sklepem, który, co należy mu przyznać, prężnie zrzesza graczy w obrębie miasta. Jednakże, nie jest aż tak słodko. Większość z nich pułapem wiekowym podchodzi przynajmniej pod dwudziestkę, a to wyklucza możliwość przeprowadzenie z nimi pojedynku (obustronna niechęć). Pozostaje więc jedynie nadzieja w rekrutacji osób z najbliższego otoczenia, takiego jak np. szkoła. Fakt, proste czy też łatwe to nie jest, ale powoli idzie. Głównym powodem negacji systemów bitewnych jest oczywiście cena modeli... I może trochę nastawienie co niektórych do wydatków na "laleczki" - jak to zwykli określać. Kiedy tylko słyszę, że sumę pieniężną godną batalionu armii w WFB wolą przeznaczyć na programy (przepraszam, złe słowo. Gry) komputerowe, to śmiać mi się chce. Należy uszanować jednak ich wolę.
Do tej pory, przy przekonywaniu, nie potrzebną była nawet prezencja figurek. Kluczem do zwycięstwa był język. Na początku należy zachęcić do zakupu batalionu (określając średnią ilość jaka występuje w nich zazwyczaj, pokazując palcami wielkość jednego modelu), określić, że największym problemem jest znalezienie graczy (a oni już go mieć nie będą), opowiedzieć trochę o ogóle. Potem w ruch idzie strona GW i zazwyczaj wszystko kończy się powodzeniem. Tylko trochę inwencji twórczej w opowiastkach (warto też nie ukrywać wysokiej ceny za to zajęcie. Wspominając o tym możemy zbudować wyobrażenie monstrualnych kosztów, które zbijemy prawdziwym cennikiem). |
|
|
|
 |
Anubis
Inkwizytor Geno.Ink.

|
Wysłany: 2010-05-10, 01:51
|
|
|
Ja mam taką może trochę szaleńczą wizję aby zrobić własny klub gier bitewnych u siebie w Jarocinie. Ale jest jeden problem nie znam nikogo kto w moim mieście by grał choćby w Warhammera no i brak sklepu jakiegoś z modelami.
A jeśli chodzi o ceny to ja pomału dochodzę do wniosku, że GW "ostro" (choć i tak to jest delikatnie powiedziane) przesadza z polityką cen modeli. Ostatnio podliczyłem ile by kosztowała armia Gwardii Imperialnej tak na około 1,5-2k pkt i się przeraziłem. Ale na potwierdzenie wrzucę ceny z Cytadeli, nie będę się babrał w grosze tylko zaokrąglę trochę ceny:
2xCadian Battleforce -> 490zł
1xCadian Command Squad 64zł
3xLeman Russ -> 330zł
1xSentinel - 64
3xChimery -> 264
I to jest taka PODSTAWA do grania IG. Rzecz jasna Kurczaka tego 1 dałem aby mieć w sumie 3 i dać im Flankowanie. I taki zestaw kosztuję 1212zł! A doliczcie sobie do tego Walkirie (150zł), Bazyle (140zł) Więc 2000zł może nie starczyć na armie na 2k pkt. Jak dla mnie to to jest CHORE! A jeszcze do tego Codex, Farby... głowa mała. Ale dla porównania dam armię równie popularną np SM Space Wolf's:
W promocji BF + Codex -> 269.00
Wolf Pack->86
Canis -> 129
Termosy -> 129
2xRihno->170
1xLandrider->159,00
3xBike->87
1xAttack Bike -> 70
1xIron Clad->115
Jak widać armia całkiem sporawa i składana raczej na taki standard (w moich oczach i z obserwacji jak ludziska grają) i jest taniej ale to nadal jest 1214zł. Bez farb na które się wyda ponad 100zł. A SM jest jedną z "tańszych" armii.
Dla tego uciekam pomału od GW do alternatywnych systemów. Bo zamiast "startera" za 250zł mam za 110zł. Wiadomo, że jak się ktoś wkręci w grę to wyda na alternatywne systemy tyle samo. Nie mówię, że nie. Tylko chyba łatwiej kogoś przekonać do kupna zestawu na tzw "start" za 110zł niż za 250zł.
Ale wracając do tematu założenia klubu. To postaram się pomyśleć nad tym jak uporam się ze wszystkim. Może w czasie wakacji pogadam z kim trzeba i choć sale by się znalazło Rzecz jasna wszystkich chętnych z okolicy bliższej i dalszej zapraszam do pomocy!
Ps. Jak wam by się nudziło to zróbcie sobie podsumowanie ile wydać musieli byście aby mieć taką armię która by was usatysfakcjonowała. Rzecz jasna z stajni Games Workshop. Bo możliwe, że ja się mylę w tych moich rachunkach... |

Wspomóżcie moje studia i wypełnijcie ankietę potrzebną abym zaliczył przedmiot ;) Z góry wielkie dzięki!
http://www.ankietka.pl/an...s-workshop.html
 |
|
|
|
 |
Withord
Sierżant WaaAAAGH!

|
Wysłany: 2010-05-10, 12:34
|
|
|
Nie mogę się do końca z Tobą zgodzić Anubisie. Prawda, że GW ma wysokie ceny. Jest to firma brytyjska, a funt kosztuje 5zł. Nawet jak dla naszych zachodnich sąsiadów są to jeszcze normalne ceny to dla nas będzie to bardzo kosztowne hobby. Aczkolwiek wystarczy trochę pokombinować żeby zaoszczędzić pieniądze.
I sposób: Nie wiem jak to wygląda w innych armiach, ale u orków w zestawach jest mnóstwo bitsów. Wystarczy kupić trochę dodatkowych części a można będzie złożyć kilka modeli więcej. Na przykład: Kupujemy pudło nobów za 65 zł, czyli wychodzi po 13zł za jednego. Do tego zamawiamy korpusy nobów 7zł za jeden i w ten sposób możemy złożyć jeszcze 5 nobów.
Czyli już wiadomo, że nie trzeba kupować drugiego pudła, żeby mieć ich więcej, a uzbrojenia w tym zestawie jest tyle, że nasi nobowie nie powinni wyglądać biednie. Ceny bitsów wziąłem z pierwszego lepszego sklepu jakiego znalazłem w googlach (http://www.mrocznyraj.pl/sklep/), może jak poszperamy trochę więcej to znajdziemy taniej.
II sposób: Szukać okazji na aukcjach internetowych i kombinować. Przykładowo znów weźmiemy naszych nobów. W kilka sekund na allegro znalazłem kilka ofert nobów z AoBRa po 20-25 zł za 5 modeli. Jeśli nie chcemy żeby byli tacy biedni wystarczy uciąc im ich ręce i podoklejać jakieś lepsze akcesoria z naszego boxa nobów. W ten sposób możemy mieć 10 nobów za cenę 90 zł. Ponadto ludzie kupują sobie takie zestawy jak AoBR, lub battleforce, a potem część z nich wystawiają na aukcjach po cenach znacznie niższych niż te w sklepie. Wystarczy poświęcić trochę więcej czasu i można zaoszczędzić znacznie więcej.
Przed chwilą przejrzałem sobie aukcje i znalazłem kilka naprawdę dobrych ofert (dla różnych armii).
III sposób - ten dotyczy właściwie tylko orków. Battlewagon kosztuje 150zł. Nie stać cię? Zbuduj własny Z pozdrowieniami dla użytkowników udzielających się w temacie Mek's Workshop
IV sposób - najbardziej hardkorowy ze wszystkich - swego czasu jeden z moich znajomych założył coś w rodzaju "fikcyjnej firmy", dzięki czemu sprowadzał figurki do warhammera po niższych cenach. Niestety nie znam więcej żadnych szczegółów w jaki sposób się to odbywa i ile na tym można zaoszczędzić.
Na moją armię wydałem już jakieś 600 zł (w tym jest zestaw AoBR, czyli również zasady, miarki itp. oraz kodeks) i mam:
- Armię SM na 600 pkt. - z AoBRa, same figury, bez kodeksu (pewnie pójdzie na sprzedaż to mi się trochę pieniędzy zwróci)
- Armię Orków na ponad 1000 pkt, w tym:
50 boyzów
13 nobów
1 trukk
3 bike'i (2 zwykłych, jeden nob)
1 boss
3 deffkoptaz
Przyznam się, że "jeszcze" nie korzystałem z sposobów które wymieniłem wyżej.
Przejdźmy do wniosków . Jeśli będziemy kompletować naszą armię kupując zawsze nowe zestawy ze sklepów to faktycznie będzie to wyglądać tak przerażająco jak to Anubis przedstawił. Wystarczy jednak poświęcić trochę czasu i nieco pokombinować a można naprawdę zaoszczędzić. Pewnie, że i tak utopimy w naszym hobby kupę forsy, ale przynajmniej nie będą to już takie kosmiczne sumy
Inny wniosek: Wygląda na to, że najtańszą armią w W40k są orkowie, więc jeśli nie przeszkadza ci granie zielonymi gnidami to ja tą armię gorąco polecam
Żeby nie był to całkowicie offtop to dodam, że u mnie w Gostyniu jeden kolega również pracuje nad stworzeniem takiego klubu ;). Zwykle rekrutuję do gry kumpli, którzy grali już kiedyś w jakieś bitewniaki. Tak jak niektórzy już pisali w tym temacie: opowiadam im o grze, pokazuje figury i zapraszam do gry. Jeśli ktoś w ogóle nie jest zainteresowany takim hobby zwykle odpada przy fazie zaznajamiania go z grą. W tej chwili moje kółko liczy 3 aktywnych graczy i 5 zainteresowanych nawiązaniem współpracy |
|
|
|
 |
Anubis
Inkwizytor Geno.Ink.

|
Wysłany: 2010-05-10, 22:40
|
|
|
Wiesz orki to jest jeden z niewielu wyjątków od tej reguły ;) a i zobacz sobie na BOLS jest informacja o kolejnej podwyżce o 10-15% Ale tak jak już wspomniałem, MASZ RACJĘ. Orki da się szybko zmontować i bez większych kosztów. Na allegro znajdziesz parę ofert ludzi sprzedających Boyzów. Ja osobiście znam kolesia który zrobił własny Battle Wagon! I powiem, że wygląda jak Looted IG Benable (czy jak ten super cięzki czołg się zwał).
Tyrki tak samo w miarę tanio kupisz bo biorąc 3 boxy warriorów + trygona i masz: 3Warriorów, 3 Zoanthropy i 3 Venomthropy!
Mi jedynie chodziło że jak by się kupowało nowe figury. I wszystkie oryginalne a nie robił samoróbek. |

Wspomóżcie moje studia i wypełnijcie ankietę potrzebną abym zaliczył przedmiot ;) Z góry wielkie dzięki!
http://www.ankietka.pl/an...s-workshop.html
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|